- materiály pro žáky
- třída 1.T, 1.A, 1.I, 1.Z
- PŘI (1.T), PŘI (1.A), PŘI (1.I), PŘI (1.Z)
- 30. Bílkoviny, sacharidy, lipidy
30. Bílkoviny, sacharidy, lipidy
Sacharidy
- sladké sacharidy = cukry
- jsou sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku
- vznikají v zelených rostlinách při fotosyntéze
Význam sacharidů:
• zdroj energie
• zásobní látka
• sladidla
• konzervační činidlo
Rozdělení sacharidů:
1. jednoduché – monosacharidy – glukóza, fruktóza
2. složené – spojením dvou nebo více molekul jednoduchých sacharidů – sacharóza, laktóza, maltóza, škrob, celulóza
Tuky - lipidy
- tuky jsou největším zdrojem energie
Rozdělujeme je:
podle původu
• živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk)
• rostlinné (oleje, kakaové máslo)
Význam tuků
-zdrojem a zásobárnou energie
-ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla
-obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/
-působením světla, tepla a vzduchu žluknou
Bílkoviny - proteiny
- základní živiny, stavební kameny pro organismus – buňky, svaly, tkáně
- nedostatek bílkovin způsobuje zpomalení růstu, hubnutí, bledost kůže, slabost vlasů, deprese, nižší tělesnou teplotu.
Rozdělení bílkovin:
rostlinné – luštěniny, obiloviny
živočišné – maso, mléko, vejce