30. Bílkoviny, sacharidy, lipidy

Sacharidy - sladké sacharidy = cukry - jsou sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku - vznikají v zelených rostlinách při fotosyntéze Význam sacharidů: • zdroj energie • zásobní látka • sladidla • konzervační činidlo Rozdělení sacharidů: 1. jednoduché – monosacharidy – glukóza, fruktóza 2. složené – spojením dvou nebo více molekul jednoduchých sacharidů – sacharóza, laktóza, maltóza, škrob, celulóza Tuky - lipidy - tuky jsou největším zdrojem energie Rozdělujeme je: podle původu • živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk) • rostlinné (oleje, kakaové máslo) Význam tuků -zdrojem a zásobárnou energie -ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla -obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/ -působením světla, tepla a vzduchu žluknou Bílkoviny - proteiny - základní živiny, stavební kameny pro organismus – buňky, svaly, tkáně - nedostatek bílkovin způsobuje zpomalení růstu, hubnutí, bledost kůže, slabost vlasů, deprese, nižší tělesnou teplotu. Rozdělení bílkovin: rostlinné – luštěniny, obiloviny živočišné – maso, mléko, vejce