- materiály pro žáky
- třída 1.T, 1.A, 1.I, 1.Z
- PŘI (1.T), PŘI (1.A), PŘI (1.I), PŘI (1.Z)
- 14. Kyseliny
14. Kyseliny
Kyseliny
Žíraviny
- leptají sliznice, poškozují kůži
- první pomoc – opláchnout proudem vody plus zásada jedlá sůl, mýdlo
Druhy kyselin
Bezkyslíkaté - vodík prvek HBr, HCl, HI, HF
Kyselina chlorovodíková HCl
- obsažena v žaludeční šťávě – 0,3%
– k čištění klozetových mís, kovů, k výrobě barviv, plastů, léčiv
Kyslíkaté – vodík, prvek, kyslík
Kyselina sírová (H2SO4)- vitriol
- nejdůležitější kyselina
- bezbarvá, olejovitá kapalina
- žíravina, způsobuje dehydrataci (zuhelnatění)
- reaguje téměř se všemi kovy kromě olova, zlata, platiny a železa
Použití:
1. výroba průmyslových hnojiv
2. výroba chemikálií
3. výroba plastů
4. výroba léčiv
5. výroba barviv
6. výroba výbušnin
7. papírenský průmysl
8. textilní průmysl
9. zpracování ropy
10. náplň do akumulátorů
Kyselina dusičná HNO3
- výroba hnojiv, plastů, výbušnin, barviv, léků
Nikdy se nesmí lít voda do kyseliny!!