- materiály pro žáky
- třída 1.T, 1.A, 1.I, 1.Z
- PŘI (1.T), PŘI (1.A), PŘI (1.I), PŘI (1.Z)
- 5. Směsi a roztoky
5. Směsi a roztoky
Směsi a roztoky
SMĚSI - jsou látky, které obsahují dvě nebo více složek
- složky lze oddělit
1)Stejnorodé (homogenní) směsi
– nazývají se roztoky – nejčastěji kapalné
– částice nelze rozlišit – vzduch, cukr v čaji
- největší význam kapalné roztoky
Roztok = rozpuštěná látka + rozpouštědlo
Nasycený roztok - při dané teplotě a tlaku již více látky nerozpustí
2)Koloidní směsi – částečky nelze vidět, jsou ale větší než u roztoků – mléko, majonéza, marmeláda, syrový vaječný bílek
3)Různorodé (heterogenní) směsi – složky lze rozlišit pouhým okem, lupou
- suspenze – směs pevné látky v kapalině – bramboračka, písek ve vodě
- emulze – směs nerozpuštěné kapaliny v kapalině – olej, ropa ve vodě, šampóny, krémy
- aerosol – směs kapalné nebo pevné látky v plynné – dým, smog, mlha
- pěna – plynná látka (oxid uhličitý) rozpuštěná v kapalině - pivní pěna, šlehačka, hasicí přístroj
Metody oddělování složek směsí:
Při oddělování složek směsí využíváme jejich rozdílných vlastností.
- usazování – látka pevná rozptýlená v kapalině, př. turecká káva
- filtrace – k oddělování složek suspenze - látka pevná v kapalině, síta, sítka, filtry, př.: oddělení lístků čaje přes sítko
- destilace – dělení směsi různých kapalin s odlišnými teplotami varu, nejdříve destiluje složka s nižší teplotou varu
Destilace využití v praxi:
- k výrobě destilované vody
- k výrobě alkoholických nápojů (destilátů)
- k odsolování mořské vody, při výrobě pitné vody
- krystalizace – k oddělení pevné složky z roztoku – vznik krystalů
- k výrobě cukru
- k získávání soli
- sublimace – oddělení pevné látky, která se při zahřívání mění v plyn
- vyluhování – oddělování pevných složek směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti v určitém rozpouštědle
Využití vyluhování:
- vyluhování léčivých čajových nápojů
- při výrobě rostlinných olejů