- materiály pro žáky
- třída 1.F
- TEF (1.F)
- 1.Historie a význam kuchařského umění
1.Historie a význam kuchařského umění
Historie a vývoj kuchařského umění
Vývoj kuchařského umění dělíme na tři období
První období je založeno na přirozených pudech – instinktech
Trvalo od počátku vývoje člověka
Pravěký člověk se živil plody, kořínky, jedlými částmi rostlin, drobnými živočichy, rybami, masem náhodně ulovených zvířat.
Potravu nijak neupravoval
Při objevení ohně začíná potravu opékat = lepší, stravitelnější
Celý tento čas je dobou nejistoty z nedostatku potravy a úplné závislosti na přírodě a jejich plodech
Druhé období je založeno na zkušenostech
Člověk si začíná sám zajišťovat potraviny – vznik zemědělství a chovu zvířat
Strava obohacena o mléko, maso, obiloviny, různé druhy koření a bylin
Toto období trvalo od barbarství až do minulého 19. století
Vznikají národní kuchyně
Starověk
U starověkých národů – Egypťanů, Řeků a Římanů, dosáhla příprava pokrmů vynikající výše = kuchařské umění
Vyrábí se víno, pivo, kynutý chléb
Přepychové hostiny – „ lukulské hody“
Znalosti o výživě nepatrné
Středověk
Kolébkou kuchařského umění Francie
Francouzská kuchyně dala základ jídelnímu lístku a gastronomickým pravidlům
Česká kuchyně byla vyspělá již v 10.století
Úpadek nastal po bitvě na Bílé hoře
Chudý lid jedl jednoduchou stravu, hlavním pokrmem bývala polévka doplněná chlebem (oukrop)
Šlechta jedla rozmařile
Na konci 17. a v 18. století ovlivňuje českou kuchyni kuchyně německá a dochází k poněmčování názvosloví
Třetí období – založeno na rozumu a vědeckých poznatcích
Začíná se uplatňovat po rozvoji vědeckých poznatků v chemii, biochemii a fyziologii v 19. a 20.století
Zkušenost přivedla lidstvo k tomu, že je souvislost mezi výživou, zdravím a nemocí