- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 12. Ozařování potravin
12. Ozařování potravin
Ozařování potravin = ionizace, UV záření
Cílem ozařování
- podpora bezpečnosti potravin - ničení mikroorganismů, hmyzu, parazitů, které způsobují kažení potravin a mohou ohrozit zdraví
- omezení kažení
- zvýšení trvanlivosti
- omezení předčasného zrání a klíčení – u brambor, osiva
- v žádném případě nevyvolává v potravinách radioaktivitu
- nemění chuť, vůni ani barvu
- snižuje množství vitamínů
- ošetření obalů před použitím
Skutečnost, že byla potravina ozářena musí být na obale uvedena – „Ošetřeno ionizujícím zářením“.
Firma Atrim je jediná ozařovna v ČR.
Druhy potravin, které je možné ošetřit ionizací:
- sušené byliny, koření
- brambory, cibule, česnek
- sušené ovoce, zelenina – pomaleji dozrávají, nedochází k přezrání, ke kažení
- luštěniny
- čerstvé houby
- vločky
- drůbeží maso, ryby, droby, mořští živočichové
- vaječné bílky
- voda, kojenecká voda