12. Ozařování potravin

Ozařování potravin = ionizace, UV záření Cílem ozařování - podpora bezpečnosti potravin - ničení mikroorganismů, hmyzu, parazitů, které způsobují kažení potravin a mohou ohrozit zdraví - omezení kažení - zvýšení trvanlivosti - omezení předčasného zrání a klíčení – u brambor, osiva - v žádném případě nevyvolává v potravinách radioaktivitu - nemění chuť, vůni ani barvu - snižuje množství vitamínů - ošetření obalů před použitím Skutečnost, že byla potravina ozářena musí být na obale uvedena – „Ošetřeno ionizujícím zářením“. Firma Atrim je jediná ozařovna v ČR. Druhy potravin, které je možné ošetřit ionizací: - sušené byliny, koření - brambory, cibule, česnek - sušené ovoce, zelenina – pomaleji dozrávají, nedochází k přezrání, ke kažení - luštěniny - čerstvé houby - vločky - drůbeží maso, ryby, droby, mořští živočichové - vaječné bílky - voda, kojenecká voda