- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 25.-26. Stravování sportovců
25.-26. Stravování sportovců
Stravování sportovců
Proč je sport důležitý:
- vybudování svalové hmoty
- zrychlí se metabolismus
- vyplavují se hormony štěstí – dobrá nálada
- snižuje se riziko některých chorob
Jídelníček pro sportovce:
- pravidelná strava 5x denně
- strava musí být bohatá na bílkoviny, sacharidy, nízký obsah tuku
- bílkoviny jsou důležité pro růst svalové hmoty, pro zdravé kosti, pro spalování tuků
- množství jídla záleží na energetickém výdeji sportovce
- doporučuje se zvýšit příjem vitamínů C, B1, B2, A a E
- z minerálních látek má být dostatečný příjem vápníku, fosforu, hořčíku a zinku
- důležité je dodržovat správný pitný režim – 3-4 litry tekutin – voda, ovocné a zeleninové šťávy, zelený čaj
Nejlepší zdroje bílkovin:
- maso – rybí, drůbeží, králičí
- vejce
- mléčné výrobky
- luštěniny
Nejlepší zdroje sacharidů:
- rýže
- celozrnné potraviny
- ovoce a zelenina
Nejlepší zdroje tuků:
- kvalitní oleje
- oříšky
Rady na závěr pro sportovce:
- hodinu před sportem nekonzumovat žádné jídlo
- pitný režim během celého dne
- po skončení sportování si vzít ovoce – doplní sacharidy jako zdroj energie
- konzumovat jídla lehká a zdravá