- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 13. Velký stolní inventář
13. Velký stolní inventář
Velký stolní inventář:
• slouží k samotnému provádění obsluhy
• usnadňuje obsluhu
• je rozdělen podle druhů použití
Inventářem rozumíme všechny předměty používané v obsluze.
Význam:
- má-li obsluha hostů probíhat rychle a plynule je třeba, aby jednotlivá střediska závodů veřejného stravování byla zásobena dostatečným
množstvím potřebného inventáře.
- má-li inventář plnit svůj účel, musí být zhotoven z vhodného materiálu, ten má být moderní, hygienický a praktický.
Rozdělení inventáře – podle typu provozovny:
hotelový
vinárenský
restaurační
kavárenský
barový
stylový
Dle použitého materiálu dělíme inventář na:
dřevěný
textilní
skleněný
porcelánový
kovový
plastový
Restaurační inventář
Malý stolní inventář
Velký stolní inventář
Sedací a stolový
Skleněný
Porcelánový
Kovový
Textilní
Příbory
Z plastických hmot
Pomocný inventář
Pomocné stoly
Pomocné vozíky
Velký stolní a sedací inventář:
1) Stoly
restaurační – typizované rozměry – výška 76 cm
- šířka 80 x 120 cm - obdélník
- 80 x 80 cm - kostka
- 80 x 40 cm - keridon
kavárenské – menší, nižší, povrchová úprava kvalitní dřevo, mramor atd.
konferenční – nižší, různých tvarů, do recepce, do haly, na hotelové pokoje
konzumační – vysoké, úzké – do samoobsluh
2) Sedací inventář
židle – typizovaná (výška sedadla – 45 cm, opěrka zad – 20 cm)
křesla, polokřesla
klubovky, boxy
lavice
barové židle
3) Používáme-li typizovaný nábytek, můžeme jej variabilně používat v různých střediscích – banket, velké akce.
Některé provozy jsou atypické – koliby, salaše, pivnice, tam je nutno použít stylové zařízení.
4) Skleněný inventář :
- na podávání pokrmů mísy – na ovoce, misky – na kompoty (hlubší), saláty (ploché),
- na zapékání (tzv. mušle nebo gratinky), skleněné vložky na kovové mísy - kulaté, oválné, hranaté
poháry – na krémy, pudinky, zmrzliny
Na podávání nápojů:
- na nealkoholické nápoje
- na víno
- na šumivá vína ve tvaru flétny, špičky a kalich na sekt
- sklo na nechlazené lihoviny
- na chlazené lihoviny
- barové sklo
- silnostěnné sklenice se stopkou na teplé nápoje
5) Porcelánový inventář:
Na podávání pokrmů
talíře – podle velikosti rozlišujeme různé tvary – klubový, masový, polévkový, dezertní, moučníkový, pečivový, máslový
mísy – různé velikosti, tvary, podle počtu a druhu pokrmu
šálky a misky na polévku o obsahu 0,1 l, 0,2 l, 0,3 l
omáčníky – jedno i víceporcové, na šťávy a omáčky
misky na zapékané pokrmy, speciální materiál
Na podávání nápojů:
konvice – na čaj, kávu, mokka
přílohové konvičky na mléko a smetanu
šálky s podšálky – na čaj, kávu, mokka
6 Kovový inventář:
mísy – kulaté, oválné, hranaté, rybí, teriny, jednoproudové, dělené
misky – na kompoty, saláty, přílohy, máslo a džem, na hlemýždě
omáčníky – různě velké na 1 až 10 porcí
timbály – na dušené pokrmy
rybí vaničky s pokličkou a vyjímatelnou vložkou
poklice (kloše) na mísy a talíře
kalíšky a poháry na vajíčka
poháry na zmrzlinu a ovoce
Na podávání nápojů:
konvice – na čaj (nižší a širší), kávu (vyšší a užší), mokka
přílohové konvičky – na mléko, smetanu
džezvy – nádoby na tureckou kávu
7) Textilní inventář
restaurační prádlo ubrusy moltony naperony štoly
ubrousky
anglické prostírání
dečky
příručníky – určeny pouze pro práci číšníků
utěrky
Pracovní prádlo:
pracovní oblečení
příručníky
utěrky
Hotelové prádlo:
ložní prádlo,
ručníky
osušky
koupací plášt
Příbory charakteru pokrmu, aby konzumace byla co nejjednodušší.
Jídelní příbory velikostí odpovídají velikosti inventáře, ve kterém se servírují a charakteru pokrmu, aby konzumace byla co nejjednodušší.
masový
dezertní
rybí
na raky
na hlemýždě
na ústřice
ovocný
moučníkový
koktejlový
lžíce – polévková, dezertní
lžičky – kávová, moka, zmrzlinová, limonádová, kompotová, vajíčková
překládací příbory používají obsluhující při dokončování pokrmů před hostem
k překládání
základní (běžný)
velký
dranžírovací
rybí
salátový
lopatky – na ryby, chřest, led, cukr
kleště – na zákusky, humra, chřest, led, cukr
naběračky