60 Med

MED -sladká šťáva z květů (nektar) nebo listů (medovice) rostlin, včelami vysátá, enzymaticky změněná v jejich medovém váčku a zahuštěná ve voskovém plástu. Význam medu ve výživě Má vysokou biologickou hodnotu, zejména vitamínů skupiny B, C a minerálních látek, především vápníku a fosforu. Med je lehce stravitelný. Měli by ho konzumovat všechny věkové kategorie. Získávání medu • Získává se z plastů odvíčkováním a volným vytékáním – med vykapaný • Odvíčkováním a odstředěním – med vytočený • Lisováním za mírného tepla – med lisovaný. Tržní druhy medu • Květový • Medovicový • Smíšený • Mateří kašička – výměšek hltanových žláz včelích dělnic, který slouží jako potrava pro larvy. Obsahuje bílkoviny a vitamíny, má léčivé účinky. • Propolis je tmel, kterým včely zalepují skuliny úlu. Má schopnost hubit bakterie.