- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 60 Med
60 Med
MED
-sladká šťáva z květů (nektar) nebo listů (medovice) rostlin, včelami vysátá, enzymaticky změněná v jejich medovém váčku a zahuštěná ve voskovém plástu.
Význam medu ve výživě
Má vysokou biologickou hodnotu, zejména vitamínů skupiny B, C a minerálních látek, především vápníku a fosforu. Med je lehce stravitelný. Měli by ho konzumovat všechny věkové kategorie.
Získávání medu
• Získává se z plastů odvíčkováním a volným vytékáním – med vykapaný
• Odvíčkováním a odstředěním – med vytočený
• Lisováním za mírného tepla – med lisovaný.
Tržní druhy medu
• Květový
• Medovicový
• Smíšený
• Mateří kašička – výměšek hltanových žláz včelích dělnic, který slouží jako potrava pro larvy. Obsahuje bílkoviny a vitamíny, má léčivé účinky.
• Propolis je tmel, kterým včely zalepují skuliny úlu. Má schopnost hubit bakterie.