- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 57. Cukr
57. Cukr
Sacharóza - řepný cukr, třtinový cukr
Nejpoužívanějším sladidlem.
Má vysokou energetickou hodnotu, nemá žádnou biologickou hodnotu.
Tržní druhy cukru
• Cukr extrabílý, bílý a polobílý – liší se podle stupně rafinace - bělení
• krystal, krupice a moučku s obsahem protihrudkujících látek
• Tvarovaný cukr – kostky, bridž a homole
• Cukr želírovací
• Přírodní cukr – surový cukr
• Kandys v podobě velkých srostlých krystalů
• Tekuté výrobky z cukru – karamel
• Cukr třtinový tmavý a světlý, třtinová melasa
Skladování cukru – v čistých, suchých a dobře větratelných prostorách.
Teplota skladování do +30 °C.
Nutné dodržovat protipožární opatření - cukr dobře hoří.