55.-56. Těstoviny

• vyrábí se sušením nekvašeného těsta, z tvrdé pšenice – mouka - semolina , voda • těsto se válcuje a řeže na tvary - široké nudle, fleky • těsto se lisováním protlačuje na různé tvary - makarony, špagety, mušle • sušení teplým vzduchem • pochází z Itálie • dobrá stravitelnost, rychlá příprava, dlouhá trvanlivost • mají vysokou výživnou hodnotu Druhy těstovin • podle složení vaječné bezvaječné celozrnné bezlepkové – kukuřičné, rýžové, pohankové plněné – ravioli – maso, houby, zelenina - tortellini – prstýnky - maso, šunka, sýr kuskus – nevaří se zavářkové – nudle • podle délky dlouhé - 20 - 50 cm - špagety, makarony, lasagne krátké kolínka farfalle – mašle fusilli – vrtulky penne – trubky • speciální druhy - bezlepkové, biotěstoviny, celozrnné , barevné, rýžové