- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 55.-56. Těstoviny
55.-56. Těstoviny
• vyrábí se sušením nekvašeného těsta, z tvrdé pšenice – mouka - semolina , voda
• těsto se válcuje a řeže na tvary - široké nudle, fleky
• těsto se lisováním protlačuje na různé tvary - makarony, špagety, mušle
• sušení teplým vzduchem
• pochází z Itálie
• dobrá stravitelnost, rychlá příprava, dlouhá trvanlivost
• mají vysokou výživnou hodnotu
Druhy těstovin
• podle složení
vaječné
bezvaječné
celozrnné
bezlepkové – kukuřičné, rýžové, pohankové
plněné – ravioli – maso, houby, zelenina
- tortellini – prstýnky - maso, šunka, sýr
kuskus – nevaří se
zavářkové – nudle
• podle délky
dlouhé - 20 - 50 cm - špagety, makarony, lasagne
krátké
kolínka
farfalle – mašle
fusilli – vrtulky
penne – trubky
• speciální druhy - bezlepkové, biotěstoviny, celozrnné , barevné, rýžové