56 57 Těstoviny

Těstoviny • vyrábí se sušením nekvašeného těsta • mají vysokou výživnou hodnotu • mají dobrou stravitelnost, rychlou přípravu a značnou trvanlivost Výroba • vyrábějí se z tvrdé pšenice – mouka - semolina , vody a přísad (vajec, zeleniny, sojové mouky). • těsto se válcuje a řeže na tvary - široké nudle, fleky • nebo se těsto lisováním protlačuje na různé tvary - makarony, špagety, mušle • sušení teplým vzduchem Druhy těstovin • podle složení - vaječné - bezvaječné • podle délky - dlouhé (200 - 500 mm př. špagety, makarony) - střední (10 - 100 mm př. kolínka, široké nudle, fleky) - krátké (3 -8 mm př. flíčky, kroužky, mašličky, abeceda) • podle použití - zavářkové (nudle, drobení, flíčky) - přílohové (špagety, makarony, kolínka, penne) • podle použitých přísad, které obohacují výživovou hodnotu např. vitamíny B1 a B2, mikrořasou Spirulinou, s přísadou kukuřičné mouky, kurkumy • speciální druhy - bezlepkové těstoviny Ekros, biotěstoviny, celozrnné , barevné, rýžové