- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 56 57 Těstoviny
56 57 Těstoviny
Těstoviny
• vyrábí se sušením nekvašeného těsta
• mají vysokou výživnou hodnotu
• mají dobrou stravitelnost, rychlou přípravu a značnou trvanlivost
Výroba
• vyrábějí se z tvrdé pšenice – mouka - semolina , vody a přísad (vajec, zeleniny, sojové mouky).
• těsto se válcuje a řeže na tvary - široké nudle, fleky
• nebo se těsto lisováním protlačuje na různé tvary - makarony, špagety, mušle
• sušení teplým vzduchem
Druhy těstovin
• podle složení - vaječné - bezvaječné
• podle délky
- dlouhé (200 - 500 mm př. špagety, makarony)
- střední (10 - 100 mm př. kolínka, široké nudle, fleky)
- krátké (3 -8 mm př. flíčky, kroužky, mašličky, abeceda)
• podle použití
- zavářkové (nudle, drobení, flíčky)
- přílohové (špagety, makarony, kolínka, penne)
• podle použitých přísad, které obohacují výživovou hodnotu např. vitamíny B1 a B2, mikrořasou Spirulinou, s přísadou kukuřičné mouky, kurkumy
• speciální druhy - bezlepkové těstoviny Ekros, biotěstoviny, celozrnné , barevné, rýžové