- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 47. Pekařské výrobky - pečivo
47. Pekařské výrobky - pečivo
Pečivo
pšeničné - 90% pšenice
žitné - 90% žita
pšeničnožitné - více pšenice, méně žita
žitnopšeničné - více žita, méně pšenice
celozrnné - 80% celozrnné mouky
vícezrnné - více než 5% jiné obiloviny, luštěniny, olejniny
obarvené pečivo - bílé pečivo obarvené karamelem, barvivy, praženými obilovinami
balené pečivo - informace na obale - cukr, tuk, sůl
nebalené pečivo - informace v blízkosti, nebo u personálu
Tržní druhy pečiva
• běžné - mají různý tvar - rohlíky, housky, žemle, veky, dalamánky
• jemné - se vyrábí s přídavkem nejméně 10% tuku nebo cukru a dalších přísad (náplně, rozinky, mandle) - vánočky, mazance, buchty, makovky, koblihy
• trvanlivé - sušenky, perníky, piškoty, suchary, preclíky
Ostatní výrobky - strouhanka, kostky do houskových knedlíků