47 Pekařské výrobky - chléb

Pekařské výrobky • z kvalitní pšeničné a žitné mouky, kypřicích prostředků, vody a přísad • hlavním zdrojem sacharidů a rostlinných bílkovin • chleba - světlý, tmavý • pečivo Chléb • jednou ze základních potravin. • mouka, kvas, voda, sůl a přísady Druhy chleba Světlý: • konzumní je vyráběný ze stejného dílu pšeničné a žitné mouky s přísadou kmínu • pšeničný vyráběný z pšeničné mouky chlebové • výražkový se připravuje z pšeničné mouky hladké a výražkové žitné mouky s přísadou kmínu Tmavý: • konzumní směs žitné a pšeničné mouky v různém poměru podle receptur • samožitný je vyráběný ze žitné mouky s přísadou pšeničné a kmínu Požadavky na jakost chleba • má být dobře formovaný • kůrka stejnoměrně vybarvená, čistá, celistvá • vůně výrazně chlebová, typická pro určitý druh • střídka je propečená, pórovitá, pružná • chuť je příjemná, nesmí být hořká, zatuchlá, kyselá, přesolená