- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 47 Pekařské výrobky - chléb
47 Pekařské výrobky - chléb
Pekařské výrobky
• z kvalitní pšeničné a žitné mouky, kypřicích prostředků, vody a přísad
• hlavním zdrojem sacharidů a rostlinných bílkovin
• chleba - světlý, tmavý
• pečivo
Chléb
• jednou ze základních potravin.
• mouka, kvas, voda, sůl a přísady
Druhy chleba
Světlý:
• konzumní je vyráběný ze stejného dílu pšeničné a žitné mouky s přísadou kmínu
• pšeničný vyráběný z pšeničné mouky chlebové
• výražkový se připravuje z pšeničné mouky hladké a výražkové žitné mouky s přísadou kmínu
Tmavý:
• konzumní směs žitné a pšeničné mouky v různém poměru podle receptur
• samožitný je vyráběný ze žitné mouky s přísadou pšeničné a kmínu
Požadavky na jakost chleba
• má být dobře formovaný
• kůrka stejnoměrně vybarvená, čistá, celistvá
• vůně výrazně chlebová, typická pro určitý druh
• střídka je propečená, pórovitá, pružná
• chuť je příjemná, nesmí být hořká, zatuchlá, kyselá, přesolená