- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 46. Pekařské výrobky - chléb
46. Pekařské výrobky - chléb
Pekařské výrobky - chléb a pečivo
• z pšeničné a žitné mouky, kypřicích prostředků - kvas, voda, sůl
• zdroj sacharidů a rostlinných bílkovin
Chléb
• základní potravina
• sacharidy 40-50%, bílkoviny 10%, tuk 1%, vitamín B, minerální látky
Druhy chleba
Světlý:
• konzumní - stejný díl pšeničné a žitné mouky plus kmín
• pšeničný - 90% pšeničné mouky, 10% žitné
Tmavý:
• žitný - 90% žitné a 10% pšeničné mouky
• vyšší biologická hodnota - vláknina, vitamín B
• jsou déle vláčné, nedrolí se
Požadavky na jakost chleba
• dobře formovaný
• kůrka stejnoměrně vybarvená, čistá, celistvá
• vůně chlebová
• střídka je propečená, pružná
• chuť je příjemná, nesmí být hořká, zatuchlá, kyselá, přesolená
Vyhledej na internetu:
- speciální druhy chleba