46. Pekařské výrobky - chléb

Pekařské výrobky - chléb a pečivo • z pšeničné a žitné mouky, kypřicích prostředků - kvas, voda, sůl • zdroj sacharidů a rostlinných bílkovin Chléb • základní potravina • sacharidy 40-50%, bílkoviny 10%, tuk 1%, vitamín B, minerální látky Druhy chleba Světlý: • konzumní - stejný díl pšeničné a žitné mouky plus kmín • pšeničný - 90% pšeničné mouky, 10% žitné Tmavý: • žitný - 90% žitné a 10% pšeničné mouky • vyšší biologická hodnota - vláknina, vitamín B • jsou déle vláčné, nedrolí se Požadavky na jakost chleba • dobře formovaný • kůrka stejnoměrně vybarvená, čistá, celistvá • vůně chlebová • střídka je propečená, pružná • chuť je příjemná, nesmí být hořká, zatuchlá, kyselá, přesolená
Vyhledej na internetu: - speciální druhy chleba