- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 40 Obiloviny
40 Obiloviny
Obiloviny
- pšenice, žito, ječmen, oves – obsahují lepek
- kukuřice, pohanka, čirok, proso, rýže – bez lepku
- základní potravina
Význam ve výživě:
Energetická hodnota:- obsahují bílkoviny, škrob, tuk, vláknina
Biologická hodnota:- vitamíny B, A, E, minerální látky: Ca, P, K, Mg
Květenství:
Klas – pšenice, žito, ječmen Lata – oves, pohanka, čirok Palice – kukuřice
Stavba a složení obilného zrna
Obalové vrstvy – otruby
Klíček – zárodek
Moučné jádro – endosperm
Lepek - je obilná bílkovina - alergie na lepek – bezlepková dieta!!
Celiakie – onemocnění tenkého střeva – přecitlivělost na bílkovinu lepek
SKLADOVÁNÍ
- na paletách při teplotě 18 °C, vlhkost 65 %
- chráníme před škůdci a velkou vlhkostí
Druhy obilovin a použití ve stravování
Pšenice - chleba, pečivo a cukrářské pečivo
Žito - líh, škrob a káva
Ječmen - kroupy, mouka a vločky, ječná káva, slad - pivo
Oves – ovesné vločky, krmivo
Proso - jáhly
Pohanka - kaše, zavářka do polévky
Kukuřice
- kukuřičná mouka, kukuřičný škrob Maizena,kukuřičné vločky – cornflakes, pražená kukuřice, kukuřice cukrová
Rýže
- rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké)