40 Obiloviny

Obiloviny - pšenice, žito, ječmen, oves – obsahují lepek - kukuřice, pohanka, čirok, proso, rýže – bez lepku - základní potravina Význam ve výživě: Energetická hodnota:- obsahují bílkoviny, škrob, tuk, vláknina Biologická hodnota:- vitamíny B, A, E, minerální látky: Ca, P, K, Mg Květenství: Klas – pšenice, žito, ječmen Lata – oves, pohanka, čirok Palice – kukuřice Stavba a složení obilného zrna Obalové vrstvy – otruby Klíček – zárodek Moučné jádro – endosperm Lepek - je obilná bílkovina - alergie na lepek – bezlepková dieta!! Celiakie – onemocnění tenkého střeva – přecitlivělost na bílkovinu lepek SKLADOVÁNÍ - na paletách při teplotě 18 °C, vlhkost 65 % - chráníme před škůdci a velkou vlhkostí Druhy obilovin a použití ve stravování Pšenice - chleba, pečivo a cukrářské pečivo Žito - líh, škrob a káva Ječmen - kroupy, mouka a vločky, ječná káva, slad - pivo Oves – ovesné vločky, krmivo Proso - jáhly Pohanka - kaše, zavářka do polévky Kukuřice - kukuřičná mouka, kukuřičný škrob Maizena,kukuřičné vločky – cornflakes, pražená kukuřice, kukuřice cukrová Rýže - rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké)