- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 21. - 22. Smažicí a ponorné pánve
21. - 22. Smažicí a ponorné pánve
Smažicí a ponorné pánve
Smažící pánve
Slouží ke smažení potravin, k opékání, k přípravě základů i omáček, k dušení masa a pod.
Mohou být plynové i elektrické
Pánve jsou chromniklové nebo litinové
Vyhřívání pánve je zajištěno plynovými hořáky nebo elektrickými topnými tělesy zabudovanými ve dně pánve.
Teplota rgulovaná termostatem
Postupné vyklápění pánve v ose a její vyprazdňování je zajištěno šroubovým převodem, kteerý je ovládán ručně nebo elektricky
Některé pánve mají vestavěné míchací zařízení
Plynové pánve se zapalují piezoelektricky
Celá pánev je kryta odklápěcím poklopem, který může být i v provedení tlakového vaření s pojistným ventilem
Další zařízení jsou multifunkční pánve, ponorné fritézy, elektrické fritézy, vodní fritézy popř. tunelové fritézy