21. - 22. Smažicí a ponorné pánve

Smažicí a ponorné pánve Smažící pánve Slouží ke smažení potravin, k opékání, k přípravě základů i omáček, k dušení masa a pod. Mohou být plynové i elektrické Pánve jsou chromniklové nebo litinové Vyhřívání pánve je zajištěno plynovými hořáky nebo elektrickými topnými tělesy zabudovanými ve dně pánve. Teplota rgulovaná termostatem Postupné vyklápění pánve v ose a její vyprazdňování je zajištěno šroubovým převodem, kteerý je ovládán ručně nebo elektricky Některé pánve mají vestavěné míchací zařízení Plynové pánve se zapalují piezoelektricky Celá pánev je kryta odklápěcím poklopem, který může být i v provedení tlakového vaření s pojistným ventilem Další zařízení jsou multifunkční pánve, ponorné fritézy, elektrické fritézy, vodní fritézy popř. tunelové fritézy