- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 38 Změny potravin
38 Změny potravin
Změny poživatin
- důsledkem vlivů – teplota, vlhkost, záření, mikroorganismy
Viditelné – povadnutí zeleniny, blednutí barev, zelenání uzeniny, hniloba
Zjistitelné smysly – nakyslé mléko, zkažené maso, změklé rajče
Nejsou zjistitelné
ZMĚNY
• Klíčení – obilí, brambory
• Dýchání – úbytek hmotnosti zboží v nevětraném prostoru – ovoce, zelenina
• Žluknutí tuku – působením světla a tepla
• Uvolňování vonných látek – zboží s výraznou chutí oddělujeme od ostatních – koření, káva, olomoucké tvarůžky
• Kvašení – rozklad sacharidů
• Snížení vitamínů – působením kyslíku, vyšší teploty, světla, kov
- při delším skladování