- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 36 37 Obohacování poživatin
36 37 Obohacování poživatin
Obohacování poživatin = FORTIFIKACE
- zvyšování výživové hodnoty potravin
- přidávání vitamínů, minerálních látek, vlákniny do potravin
- obohacování potravin vitamíny – vitaminizace (A, B-komplex, C, D1)
- obohacování potravin minerálními látkami (Fe, Ca, K)
Příklady:
• pitná voda - fluor – prevence zubního kazu
• kuchyňská sůl - jod prevence strumy
• nápoje – vitamín C
• margariny – vitamín A E D
• preference málo vymletého obilí – vitamín B1, B2, vápník
• fermentované mléčné nápoje – vitamín B12, kyselina listová
• instantní kaše
• polévky
• dětská výživa
• olej – vitamín A
• těstoviny
• cereální tyčinky