- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 27. - 28. Automaty na tepelnou přípravu jídel a nápojů
27. - 28. Automaty na tepelnou přípravu jídel a nápojů
Automaty na tepelnou přípravu jídel a nápojů
Různé typy
Na tepelnou přípravu jídel
- velkokapacitní zařízení - konvektomat
další - horkovzdušné pece
- automat na vaření ve vodní lázni
- termozařízení Halo Heat (tepelná úprava měkkým teplem)
Na nápoje - výrobníky horké vody pro přípravu nápojů
- kombinované stroje
- kávovary
Velkokapacitní zařízení
Horkovzdušné napařovací pece s vyvíječem páry (konvektomaty)
- nahrazuje sporák na horký vzduch, konvekční troubu i parní kotel
Konvektomat potraviny vaří, dusí, griluje, gratinuje, peče a smaží.
Studené potraviny regeneruje (ohřívá)
Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap.
Výhody konektomatu jsou - úspora času, lepší kvalita výrobků, úspora vody, tuku, energie, jednodušší obsluha a další výhody