26. Mrazicí zařízení

Mrazicí zařízení a zařízení pro zmrazování a zchlazování polotovarů a hotových jídel (šokování) -mrazicí stoly -mrazicí boxy a mrazírny -výrobníky a konzervátory zmrzliny -výrobníky nápojového ledu Mrazicí stoly - podobné jako chladicí stoly, dokonalejší izolace, teploty -15 až -18°C mají kompresorové chladicí zařízení Výrobník a konzervátor zmrzliny Ve výrobníku se zmrzlinová směs zmrazuje při -20°C a je vymíchávána otáčivým zařízením zmrzlina má mít jemnou konzistenci bez krastalů V konzervátoru se zmrzlina uchovává při -12°C Výrobník ledu vyrábí pro chlazení nápojů nápoje led ve tvaru kostek, šupin nebo drtě Nejmodernější způsob uchování hotových pokrmů se nazývá šokování - znamená uvař a zchlaď! Použití v případech,kde je třeba odložit výdej jídla o 5 dnů, nebo až o 3 měsíce O 5 dnů .... pokrm se zchladí na +2°C nebo o 3 měsíce zmrazí šokově až na -18°C Rozlišujeme: - šokové zchlazovače - mrazicí skříně Šokový zchlazovač - jsou malé skříně až velké boxy nebo průchozí tunely, vyrobené z nerezové oceli, mají výkonné chladicí agregáty Mrazicí skříně - teplota klesne na -80°C za několik sekund (snížení teploty je docíleno kapalným dusíkem o teplotě -196°C). V průběhu 20 minut tak zmrazí až 100kg potravin