- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 26. Mrazicí zařízení
26. Mrazicí zařízení
Mrazicí zařízení a zařízení pro zmrazování a zchlazování polotovarů a hotových jídel (šokování)
-mrazicí stoly
-mrazicí boxy a mrazírny
-výrobníky a konzervátory zmrzliny
-výrobníky nápojového ledu
Mrazicí stoly - podobné jako chladicí stoly, dokonalejší izolace, teploty -15 až -18°C
mají kompresorové chladicí zařízení
Výrobník a konzervátor zmrzliny
Ve výrobníku se zmrzlinová směs zmrazuje při -20°C a je vymíchávána otáčivým zařízením
zmrzlina má mít jemnou konzistenci bez krastalů
V konzervátoru se zmrzlina uchovává při -12°C
Výrobník ledu vyrábí pro chlazení nápojů nápoje led ve tvaru kostek, šupin nebo drtě
Nejmodernější způsob uchování hotových pokrmů se nazývá šokování - znamená uvař a zchlaď!
Použití v případech,kde je třeba odložit výdej jídla o 5 dnů, nebo až o 3 měsíce
O 5 dnů .... pokrm se zchladí na +2°C nebo o 3 měsíce zmrazí šokově až na -18°C
Rozlišujeme:
- šokové zchlazovače
- mrazicí skříně
Šokový zchlazovač - jsou malé skříně až velké boxy nebo průchozí tunely, vyrobené z nerezové oceli,
mají výkonné chladicí agregáty
Mrazicí skříně - teplota klesne na -80°C za několik sekund (snížení teploty je docíleno kapalným dusíkem
o teplotě -196°C). V průběhu 20 minut tak zmrazí až 100kg potravin