- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 35 Vlastnosti potravinářského zboží
35 Vlastnosti potravinářského zboží
Vlastnosti potravinářského zboží
Výživová hodnota – energetická (cukry, tuky, bílkoviny)a biologická (vitamíny, minerální látky)
Senzorická hodnota – smysly – design, vůně, chuť
Hygienická hodnota – nezávadnost
Trvanlivost
• Zboží podléhající rychlé zkáze – konzumní mléko, pečivo, chleba, maso, salát, jahody
- stanoveno datum použitelnosti „Spotřebujte do.....“
• Středně trvanlivé – většina potravin – sýry, mouka, trvanlivé pečivo, salámy, oleje, čokoláda, mrkev, jablka
- stanoveno datum minimální trvanlivosti – po jeho uplynutí lze poživatinu prodávat, ale odděleně a označené
• Velmi trvanlivé – ocet, sůl, cukr, žvýkačky, lihoviny