- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 32 - 34 Zdravotní nezávadnost potravin
32 - 34 Zdravotní nezávadnost potravin
Zdravotní nezávadnost poživatin
- hygienická hodnota potravin
- nesmí ohrozit zdraví ani životní prostředí
Jedy v poživatinách
SALMONELÓZA
- po požití závadné potraviny – maso, vejce, mléko
- akutní průjem
- tepelné zpracování bakterii zničí
BOTULOTOXIN – bakteriální jed
- 180 g by stačilo k vyhubení lidstva
- výskyt: klobásy, uzené maso, rybí konzervy
AFLATOXINY – plísňové jedy
- způsobují rakovinu jater
- výskyt: obilniny, ořechy, luštěniny
CIZOPASNÍK – parazit
- svalovec, škrkavka, roup dětský, tasemnice
www.bezpecnostpotravin.cz
www.viscojis.cz