- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 25. Chladící zařízení
25. Chladící zařízení
Chladící zařízení
Určité potraviny je třeba uskladňovat v chladícím nebo mrazícím zařízení.
Chlazení je způsob krátkodobého uchování potravin při teplotě 0 až 5°C
Zmrazení slouží k dlouhodobému uchování potravin při teplotě -18 až -24°C (obvykle)
Druhy chladících zařízení:
- mohou pracovat s využitím plynového nebo elektrického zařízení a pracují automaticky
- rozlišujeme kompresorové (nejpoužívanější)
absorpční
Kompresorové chlazení tvoří agregát, který se skládá z elektromotoru, kompresoru,kondenzátoru,
kapiláry nebo ventilu a výparníku
Elektromotor pohání kompresor stlačující chladící plyn, který s využitím dále uvedených daných technických zařízení
a po opakované změně jeho stavu zajištujě odebírání tepla z ochlazovaného prostoru a tím zajištuje chlazení.
Absorpční chlazení nepotřebuje motor, provoz je tichý ale chladicí výkon malý - proto je zařízení málopoužívané
Chladicí zařízení jsou:
- chladničky
- chladicí skříně
- chladicí stoly
- chladicí vitríny
- chladicí pulty na chlazení nápojů
- chladicí boxy
- chladírny