59.-60.Jádroviny - druhy

Jádroviny - semena skořápkového ovoce - některé druhy olejnatých semen - mají vyšší energetickou hodnotu - vysoký obsah tuků a bílkovin Druhy jádrovin Vlašské ořechy - plody ořešáku vlašského - důležité odrůdy: - křapáče - velké, tenká skořápka, málo trvanlivé - kamenáče - malé, pevná skořápka, špatně se vylupují - papíráky - středně velké, tenká skořápka - polopapíráky - pevná skořápka, snadno se vylupují, nejkvalitnější Lískové ořechy - plody lísky obecné - hodnotné jádroviny, příjemné nasládlé chuti Mandle - sušená jádra mandloně obecné - strom u Středozemního moře, v Americe a Asii Pistácie - tzv. zelené mandle - plody pistácie pravé - strom u Středozemního moře - jádra olejnatá a snadno žluknou Arašídy - burské oříšky - suché plody podzemnice olejné - jednoletá rostlina, po opylení se lusk zavrtá do země a v ní dozraje - syrová jádra mají chuť luštěniny, ztratí se pražením - do obchodní sítě se dodávají pražené (celé, loupané, solené), burákové máslo Piniové oříšky - plody zvláštního druhu borovice pinie sličné rostoucí na jihu Evropy - chuť podobná mandlím - tučná, nasládlá Para ořechy - semena juvie ztepilé pěstované v tropické Americe - trojboká, bílá, nasládlá, tučná jádra, snadno žluknou Kokosové ořechy - plody palmy kokosové rostoucí v tropických oblastech - plody jsou kulovité, pod tvrdou slupkou je bílé jádro Kešu oříšky - plody ledvinovníku západního pěstovaného v tropických oblastech Kaštan jedlý - plod kaštanovníku pěstovaného u Středozemního moře - za syrova nepoživatelné Persiko - vyluštěná jádra z pecek meruněk a broskví - chutí i vzhledem podobné mandlím - menší Sója - sójové boby - plody luštěniny sóji z východní Asie - obsahuje mnoho živin a cenných látek Mák - drobná olejnatá semínka máku setého - obsahuje až 50 % oleje, který snadno žlukne - druhy: •modrý - v cukrářství a pekařství •bílý - ve farmacii Slunečnicová jádra - získávají se ze slunečnice - výroba olejů, k sypání pečiva