- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 59.-60.Jádroviny - druhy
59.-60.Jádroviny - druhy
Jádroviny
- semena skořápkového ovoce
- některé druhy olejnatých semen
- mají vyšší energetickou hodnotu - vysoký obsah tuků a bílkovin
Druhy jádrovin
Vlašské ořechy
- plody ořešáku vlašského
- důležité odrůdy:
- křapáče - velké, tenká skořápka, málo trvanlivé
- kamenáče - malé, pevná skořápka, špatně se vylupují
- papíráky - středně velké, tenká skořápka
- polopapíráky - pevná skořápka, snadno se vylupují, nejkvalitnější
Lískové ořechy
- plody lísky obecné
- hodnotné jádroviny, příjemné nasládlé chuti
Mandle
- sušená jádra mandloně obecné - strom u Středozemního moře, v Americe a Asii
Pistácie - tzv. zelené mandle
- plody pistácie pravé - strom u Středozemního moře
- jádra olejnatá a snadno žluknou
Arašídy - burské oříšky
- suché plody podzemnice olejné - jednoletá rostlina, po opylení se lusk zavrtá do země a v ní dozraje
- syrová jádra mají chuť luštěniny, ztratí se pražením
- do obchodní sítě se dodávají pražené (celé, loupané, solené), burákové máslo
Piniové oříšky
- plody zvláštního druhu borovice pinie sličné rostoucí na jihu Evropy
- chuť podobná mandlím - tučná, nasládlá
Para ořechy
- semena juvie ztepilé pěstované v tropické Americe
- trojboká, bílá, nasládlá, tučná jádra, snadno žluknou
Kokosové ořechy
- plody palmy kokosové rostoucí v tropických oblastech - plody jsou kulovité, pod tvrdou slupkou je bílé jádro
Kešu oříšky
- plody ledvinovníku západního pěstovaného v tropických oblastech
Kaštan jedlý
- plod kaštanovníku pěstovaného u Středozemního moře
- za syrova nepoživatelné
Persiko
- vyluštěná jádra z pecek meruněk a broskví
- chutí i vzhledem podobné mandlím - menší
Sója - sójové boby
- plody luštěniny sóji z východní Asie
- obsahuje mnoho živin a cenných látek
Mák
- drobná olejnatá semínka máku setého
- obsahuje až 50 % oleje, který snadno žlukne
- druhy:
•modrý - v cukrářství a pekařství
•bílý - ve farmacii
Slunečnicová jádra
- získávají se ze slunečnice
- výroba olejů, k sypání pečiva