- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 57.Živočišné tuky - lůj, rybí tuk
57.Živočišné tuky - lůj, rybí tuk
Lůj
- živočišný tuk z hovězího skotu
- má vyšší bod tání než sádlo
- je pro člověka hůře stravitelný
- získává se vytavováním a škvaření jako sádlo
- použití: - v cukrářském oboru se nepoužívá
- v potravinářském průmyslu při výrobě margarínů
- horší kvality na výrobu mýdel
Rybí tuky
- většinou oleje z těl mořských živočichů
- tuky z kytovců a mořských ryb - tzv. trány
- jaterní tuk z tresky
- vysoká biologická hodnota – vitamín D, jod - z hlediska výživy je nejcennější
- pro cukrářskou výrobu nejsou vhodné
- k výrobě margarínů
- uplatňují se i v lékařství