- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 56.Živočišné tuky - sádlo
56.Živočišné tuky - sádlo
SÁDLO
- živočišný tuk získaný z tukové tkáně vepřů
- je velmi energeticky vydatné a neobsahuje vodu
- kvalita závisí na druhu a stáří zvířete, na krmení
- dělí se na:
a) řemenové - z podkožních tukových vrstev, nejkvalitnější
b) plsní - z tukové tkáně kolem břišní dutiny
c) střevní - z tuku v břišní dutině, nejméně kvalitní
Získávání a úprava sádla
a) Škvařením
- tuková tkáň se zbaví zbytků masa, šlach
- nakrájí se na kostičky nebo se rozemele
- podlije se malým množstvím vody a zvolna zahřívá
- vyškvařené sádlo se oddělí od škvarků
b) Průmyslová výroba
- vytavováním ve vodní lázni při teplotě 100 °C
Použití a skladování sádla
- dnes se v cukrářství prakticky nepoužívá
- dříve do některých těst (kynutá) a ke smažení
Skladování - v chladnu a temnu - při teplotě do 20 °C