52.-53.Rozdělení olejů

Přehled rostlinných olejů Olivový olej - považován za nejkvalitnější - z plodů olivovníku rostoucího v teplém pásmu Řepkový olej - ze semen řepky olejky Slunečnicový olej - ze semen slunečnice roční Sójový olej - ze sójových bobů - luštěnina Podzemnicový olej - ze semen podzemnice olejné Získávání a úprava rostlinných olejů - oleje se získávají z plodů, jader nebo semen lisováním a extrakcí a rafinací 1) Lisování - na lisech - surový olej a/ za studena - panenský olej b/ za tepla - teplota + tlak - olej méně kvalitní 2) Extrakce - pomocí rozpouštědel (benzín, benzen), která zbylý tuk rozpustí 3) Rafinace- čištění nečistot
Tuhé rostlinné tuky Kokosový tuk (kokosové máslo) - lisováním jader kokosových ořechů - při 20 °C tuhé, ale už při 25 °C měkne, má příjemnou chuť a vůni po kokosu Palmový tuk - z plodů palmy olejné - velké množství vitamínu E a přírodních karotenů Kakaové máslo - lisováním pražených kakaových bobů - obsahují asi 50 % kakaového másla - boby se drtí a melou a lisují - vlastnosti: - velmi stálý tuk (i několik let) - nesnadno žlukne - v cukrářství se nepoužívá - důležitou surovinou při výrobě čokolády Použití tuhých rostlinných tuků - v potravinářství - výroba margarínů, čokolády a čokoládových bonbónů - v lékařství a farmacii - v kosmetice