- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 52.-53.Rozdělení olejů
52.-53.Rozdělení olejů
Přehled rostlinných olejů
Olivový olej
- považován za nejkvalitnější
- z plodů olivovníku rostoucího v teplém pásmu
Řepkový olej
- ze semen řepky olejky
Slunečnicový olej
- ze semen slunečnice roční
Sójový olej
- ze sójových bobů - luštěnina
Podzemnicový olej
- ze semen podzemnice olejné
Získávání a úprava rostlinných olejů
- oleje se získávají z plodů, jader nebo semen lisováním a extrakcí a rafinací
1) Lisování
- na lisech - surový olej
a/ za studena - panenský olej
b/ za tepla - teplota + tlak - olej méně kvalitní
2) Extrakce
- pomocí rozpouštědel (benzín, benzen), která zbylý tuk rozpustí
3) Rafinace- čištění nečistot
Tuhé rostlinné tuky
Kokosový tuk (kokosové máslo)
- lisováním jader kokosových ořechů
- při 20 °C tuhé, ale už při 25 °C měkne, má příjemnou chuť a vůni po kokosu
Palmový tuk
- z plodů palmy olejné
- velké množství vitamínu E a přírodních karotenů
Kakaové máslo
- lisováním pražených kakaových bobů - obsahují asi 50 % kakaového másla
- boby se drtí a melou a lisují
- vlastnosti: - velmi stálý tuk (i několik let)
- nesnadno žlukne
- v cukrářství se nepoužívá
- důležitou surovinou při výrobě čokolády
Použití tuhých rostlinných tuků
- v potravinářství - výroba margarínů, čokolády a čokoládových bonbónů
- v lékařství a farmacii
- v kosmetice