- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 49. - 50. Charakteristika tuků
49. - 50. Charakteristika tuků
Vlastnosti tuků
- bezbarvé, žluté až nahnědlé látky
- ve vodě nerozpustné
- silným zahříváním se rozkládají na látky nebezpečné pro lidské zdraví – tzv. přepalování tuků
- působením světla, tepla, vzduchu = žluknou
- snadno pohlcují pachy a vůně
Složení tuků
- estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu
a) mastné kyseliny nasycené – pevná konzistence (živočišné tuky)
b) nenasycené mastné kyseliny – kapalná konzistence (rostlinné tuky), vhodnější ve výživě
Vady tuků
- mohou být způsobeny nevhodným:
• zpracováním
• používáním
• uložením a skladováním
Kažení tuků ovlivňuje:
- vlhkost
- přístup vzduchu a mikroorganismů
- teplo a světlo
! Nejstálejším tukem z hlediska trvanlivosti je kakaové máslo. Nejméně stálým tukem je máslo.