- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 44. Sušené mléko
44. Sušené mléko
Sušené mléko
Výhody:
• značné prodloužení trvanlivosti
• dlouhodobá skladovatelnost bez chlazení
• ekonomičnost a snadnost dopravy
• snadná dosažitelnost při zpracování
• pohotovost bez nutnosti denně objednávat
Princip:
- úplné odstranění vody až na 1-5 % sušením na válcové nebo sprejové sušárně
Způsoby sušení mléka
1) na válcích
- mléko se vpouští ve slabé vrstvě na otáčející se kovové válce vyhřáté na 110 -130°C
- zůstane tenká blána
- blána se seškrábne a rozemele na prášek
2) v rozprašovacích komorách
- vhání se do komorových sušáren
- mlhovina se usuší horkým vzduchem o teplotě 65 - 150 °C
Rozdělení sušeného mléka:
- pro kojeneckou a dětskou výživu
- pro konzum a další zpracování