- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 42. - 43. Zahuštěné mléko
42. - 43. Zahuštěné mléko
Zahuštěné (kondenzované) mléko
2 DRUHY:
1) zahuštěné neslazené mléko
- výroba: - z plnotučného pasterizovaného mléka
- odpařuje se z něho voda - ve vakuových odparkách při teplotě 55°C
- homogenizuje se, aby bylo hladké a jemné
- plnění do obalů a uzavření
- sterilizace při teplotě 115 - 117 °C
! po otevření rychle spotřebovat , v přítomnosti vzduchu se rychle kazí
2) zahuštěné slazené mléko
- z plnotučného pasterizovaného mléka + cukr
- odpařuje se voda
- dlouhé míchání x správná konzistence
- do plechovek x uzavře
- nesteriluje se, vysoký obsah cukru působí jako konzervační látka