- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 62.-63. Umělá sladidla
62.-63. Umělá sladidla
Náhradní sladidla
= látky chuťově vzbuzující pocit sladkosti
= nahrazují cukr sacharózuz důvodu:
- škodlivý vliv na organismus - diabetici, obézní
- nutnosti nahradit ji sladivější látkou
Rozdělení:
1) sacharidická sladidla (z glukózy)
- nezatěžují nemocný organismus
- mají energetickou hodnotu–sorbit = sorbitol
Sorbit (sorbitol)
- krystalická látka vyráběná z obilného škrobu
- má poloviční sladivost než běžný cukr
2) nesacharidická (umělá sladidla)
- vyráběna chemicky
- vyvolávají pocit sladkosti
- mají nepatrnou energetickou hodnotu
- patří sacharin= cukerin, aspartam
Sacharin (cukerin)
- bílý prášek
- 500krát sladivější než sacharóza
Aspartam
- jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel
- 200krát sladivější než sacharóza
- chutnější než sacharin
Použití náhradních sladidel
1) příprava jídel a nápojů pro diabetiky
2) při výživě nemocných trpících obezitou
3) v cukrářském oboru k přípravě dietních moučníků
- povolené náhradní sladidlo sorbit