62.-63. Umělá sladidla

Náhradní sladidla = látky chuťově vzbuzující pocit sladkosti = nahrazují cukr sacharózuz důvodu: - škodlivý vliv na organismus - diabetici, obézní - nutnosti nahradit ji sladivější látkou Rozdělení: 1) sacharidická sladidla (z glukózy) - nezatěžují nemocný organismus - mají energetickou hodnotu–sorbit = sorbitol Sorbit (sorbitol) - krystalická látka vyráběná z obilného škrobu - má poloviční sladivost než běžný cukr 2) nesacharidická (umělá sladidla) - vyráběna chemicky - vyvolávají pocit sladkosti - mají nepatrnou energetickou hodnotu - patří sacharin= cukerin, aspartam Sacharin (cukerin) - bílý prášek - 500krát sladivější než sacharóza Aspartam - jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel - 200krát sladivější než sacharóza - chutnější než sacharin Použití náhradních sladidel 1) příprava jídel a nápojů pro diabetiky 2) při výživě nemocných trpících obezitou 3) v cukrářském oboru k přípravě dietních moučníků - povolené náhradní sladidlo sorbit