- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 61. Skladování a použití medu
61. Skladování a použití medu
Skladování medu
- v obalech, které neovlivní chuťové a aromatické vlastnosti
- nejvhodnější nádoby skleněné- dobře uzavřené
- v suchých, čistých skladech s teplotou do 20 °C, bez cizích pachů a přímých slunečních paprsků
Význam medu ve výživě
- snadno stravitelný - rychle se vstřebává do krve
- má biologickou hodnotu - vhodné sladidlo pro děti, nemocné a staré lidi
- obsahuje vitamíny a léčivé látky
Použití medu v potravinářství
1) výroba trvanlivého pečiva, perníků, sušenek, bonbonů a karamel
2) výroba nápojů - medovina, medové pivo, víno, …
3) v cukrářství medová perníková těsta a výrobky z těchto těst - medovníky, koláčky,
tyčinky, perníky