- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 59. Složení a kvalita medu
59. Složení a kvalita medu
Průměrné složení medu
- podmíněno druhem šťáv, ze kterých včely med získaly
- obsahuje:
vodu 16 - 20 %
sacharózu 1 - 4 %
glukózu 29 - 37 %
fruktózu 32 - 42 %
dextriny 1 - 12 %
malé množství bílkovin, minerálních látek, organických kyselin
vitamíny B a C, hormony, enzymy
Jakost medu
- kvalitní med má být dobře vyzrálý, čirý, bez pěny, cizích příměsí a pachů
Barva - bezbarvý až tmavohnědý
Vůně - charakteristické podle květů
- stářím se ztrácí
Chuť - příjemně sladká s aromatickou příchutí Konzistence - přiměřeně hustá
- časem med ztrácí tekutost a krystalizuje -přirozený proces
- krystalizovaný med si uchovává všechny vzácné látky
- lze ho snadno rozehřát ve vodní lázni - teplota nesmí překročit 40°C → zničení výživově cenných látek
Vady medu - zjišťují se smyslovým posouzením
Vzhled medu - špatným vyčištěním, pěnou na povrchu
Vůně medu - špatně vyčištěným včelínem
Chuť medu - kvašením - má typickou kvasnou až nakyslou chuť - stářím - nahořklý