59. Složení a kvalita medu

Průměrné složení medu - podmíněno druhem šťáv, ze kterých včely med získaly - obsahuje: vodu 16 - 20 % sacharózu 1 - 4 % glukózu 29 - 37 % fruktózu 32 - 42 % dextriny 1 - 12 % malé množství bílkovin, minerálních látek, organických kyselin vitamíny B a C, hormony, enzymy Jakost medu - kvalitní med má být dobře vyzrálý, čirý, bez pěny, cizích příměsí a pachů Barva - bezbarvý až tmavohnědý Vůně - charakteristické podle květů - stářím se ztrácí Chuť - příjemně sladká s aromatickou příchutí Konzistence - přiměřeně hustá - časem med ztrácí tekutost a krystalizuje -přirozený proces - krystalizovaný med si uchovává všechny vzácné látky - lze ho snadno rozehřát ve vodní lázni - teplota nesmí překročit 40°C → zničení výživově cenných látek Vady medu - zjišťují se smyslovým posouzením Vzhled medu - špatným vyčištěním, pěnou na povrchu Vůně medu - špatně vyčištěným včelínem Chuť medu - kvašením - má typickou kvasnou až nakyslou chuť - stářím - nahořklý