- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 54. Vznik a získávání medu
54. Vznik a získávání medu
Med
- přírodní lehce stravitelné sladidlo
- včelí produkt
Vznik medu
- včely nasávají do medového váčku sladké šťávy
- šťávy se ve váčku smísí s enzymy slin a začne jejich chemická přeměna na med
- naplněný váček včela vyprázdní do plástů
- šťáva se pak zahušťuje, obohacuje o další enzymy a ochranné látky, zraje
- při zrání se šťávy chemicky mění, houstnou, získávají charakteristickou barvu, chuť a vůni medu
Získávání medu
- vyzrálý med se z plástů získává:
•za tepla - vytavováním
•za studena - volným vykapáváním, lisováním nebo vytáčením
- nejvhodnější je vytáčení v medometu - odstředivou silou se vymetá med nejprve z jedné a pak z druhé strany odvíčkovaného plástu → med si zachová původní vlastnosti
- získaný med se cedí přes síta
- nechává se v teplém prostředí čeřit - na povrchu vzniká pěna, která se odstraňuje
- plní se do spotřebitelských obalů