- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 36.-37. Fyzikálně-chemické a biologické vlivy
36.-37. Fyzikálně-chemické a biologické vlivy
Fyzikálně chemické vlivy - klimatické
- teplota, vlhkost, světelné záření, prašnost
• vysoká teplota – rozmrazení, podporuje zrání, klíčení
· nízká teplota – znehodnocuje např. brambory, které sládnou
• vlhkost – nízká - úbytek hmotnosti
• vlhkost – vysoká - úbytek hmotnosti - zboží pohlcuje vodu - sůl, cukr, sušené mléko, růst plísní
• světelné záření – tuky žluknou
· kyslík – potraviny vysychají – chléb a pečivo
• prašnost – znehodnocuje se vzhled
Biologické vlivy
• vliv škůdců rostlinných – bakterie, kvasinky, plísně – hnití a kvašení
• živočišný škůdci – hlodavci, hmyz, roztoči, ptáci
· plísně - ve vlhkém, nevětraném prostředí
a) mohou být velice nebezpečné - toxiny
b) ušlechtilé se používají ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu
· kvasinky - zkvašují cukr na alkohol a CO2 - na ovoci
a) divoké kvasinky - na ovoci
b) kulturní kvasinky - při výrobě piva, droždí, lihu
· bakterie - napadají maso, vejce, zeleninu
a) užitečné bakterie - bakterie mléčného kvašení
b) choroboplodné bakterie - salmonelózy
c) hnilobné bakterie