36.-37. Fyzikálně-chemické a biologické vlivy

Fyzikálně chemické vlivy - klimatické - teplota, vlhkost, světelné záření, prašnost • vysoká teplota – rozmrazení, podporuje zrání, klíčení · nízká teplota – znehodnocuje např. brambory, které sládnou • vlhkost – nízká - úbytek hmotnosti • vlhkost – vysoká - úbytek hmotnosti - zboží pohlcuje vodu - sůl, cukr, sušené mléko, růst plísní • světelné záření – tuky žluknou · kyslík – potraviny vysychají – chléb a pečivo • prašnost – znehodnocuje se vzhled Biologické vlivy • vliv škůdců rostlinných – bakterie, kvasinky, plísně – hnití a kvašení • živočišný škůdci – hlodavci, hmyz, roztoči, ptáci · plísně - ve vlhkém, nevětraném prostředí a) mohou být velice nebezpečné - toxiny b) ušlechtilé se používají ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu · kvasinky - zkvašují cukr na alkohol a CO2 - na ovoci a) divoké kvasinky - na ovoci b) kulturní kvasinky - při výrobě piva, droždí, lihu · bakterie - napadají maso, vejce, zeleninu a) užitečné bakterie - bakterie mléčného kvašení b) choroboplodné bakterie - salmonelózy c) hnilobné bakterie