- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 53. Vlastnosti cukru
53. Vlastnosti cukru
Vlastnosti cukru - SACHARÓZY
Sladká látka
Zahříváním vznikne:
a) nad 160°C karamel
c) dalším ještě více zahříváním kulér
Rozpustnost ve vodě
- cukr je velmi dobře rozpustný ve vodě
- rozpouštěním cukru ve vodě získáme cukerný roztok → nasycený cukerný roztok vznikne rozpuštěním asi 2 kg cukru v 1 litru vody
INVERZE - proces
- v roztoku se sacharóza štěpí na jednoduché cukry glukózu a fruktózu - vzniklý roztok invertní cukr
Zkvasitelnost
- cukerné roztoky zkvasitelné na etanol a oxid uhličitý - etanolové kvašení - základem kvasného a lihovarnického průmyslu
C6H12O6 → 2 C2H3OH + 2 CO2