- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 31. Rozdělení norem, obsah norem
31. Rozdělení norem, obsah norem
- normy na sortiment cukrářských výrobků
- receptury
- technologické postupy
- výchozí suroviny
- nutriční hodnoty
Jakost potravin:
- je souhrn vlastností výrobku, kvalita
- je stanovena normou jakosti
Jakost surovin je dána:
• chemickým složením
• vlastnostmi – hodnotíme smysly
• biologickou hodnotou
• zdravotní nezávadností
• způsobem ošetřování, skladováním
Do prodeje nesmí být uváděny výrobky:
- připálené, nedopečené
- zaprášené, zašpiněné
- staré, vyschlé, zvětralé
- deformované, polámané
- přebarvené, přearomatizované nebo s cizím pachem
- s chutí zatuchlou, kvasnicovou, nahořklou, nažluklou
- napadené plísněmi
- neodpovídající požadavkům receptury