- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 50.- 51. Rafinace surového cukru
50.- 51. Rafinace surového cukru
Rafinace surového cukru
- cílem je vyrobit ze surového cukru bílý cukr
- probíhá ve 2. fázích:
1. fáze - AFINACE
- čištění surového cukru
- surový cukr smísí s cukerným roztokem, který smyje z krystalů nános melasy
- surový cukr tím zesvětlá
- získáme předčištěný cukr - afinádu
2. fáze – VLASTNÍ RAFINACE
- afináda se rozpustí v horké vodě na roztok s 65 - 70 % sacharózy
- odbarvování, bělení
- bílá cukrovina - kostková, krystalová, homolová
Výroba jednotlivých druhů cukru
Výroba krystalového cukru
- krystalová cukrovina se vysuší
- třídí na krystal a krupici
- pytlování, označení a uskladnění
Výroba lisovaných kostek
- kostková cukrovina se lisuje, suší, seká na kostky
Výroba mletého zboží – cukr moučka
- nevhodně zrněný krystal
- odpad vzniklý při výrobě sekaných kostek
Výroba instantního cukru
- jemný moučkový cukr se vysuší horkým vzduchem