50.- 51. Rafinace surového cukru

Rafinace surového cukru - cílem je vyrobit ze surového cukru bílý cukr - probíhá ve 2. fázích: 1. fáze - AFINACE - čištění surového cukru - surový cukr smísí s cukerným roztokem, který smyje z krystalů nános melasy - surový cukr tím zesvětlá - získáme předčištěný cukr - afinádu 2. fáze – VLASTNÍ RAFINACE - afináda se rozpustí v horké vodě na roztok s 65 - 70 % sacharózy - odbarvování, bělení - bílá cukrovina - kostková, krystalová, homolová Výroba jednotlivých druhů cukru Výroba krystalového cukru - krystalová cukrovina se vysuší - třídí na krystal a krupici - pytlování, označení a uskladnění Výroba lisovaných kostek - kostková cukrovina se lisuje, suší, seká na kostky Výroba mletého zboží – cukr moučka - nevhodně zrněný krystal - odpad vzniklý při výrobě sekaných kostek Výroba instantního cukru - jemný moučkový cukr se vysuší horkým vzduchem