47. Charakteristika a historie sacharidů

Cukry - sacharidy sladké chuti rozpustné ve vodě - tvoří se v zelených částech rostlin fotosyntézou - vzniklý cukr je k výživě a ukládá se do zásoby do plodů, kořenů - v potravinářství se cukr označuje sacharóza (řepný, třtinový cukr) - význam cukru: - v mnoha odvětvích potravinářského průmyslu - při výrobě většiny cukrářských výrobků - sladidlo Historický vývoj - původním sladidlem byl med - zprávy o třtinovém cukru - ze 4. stol. př. Kr. z Přední Indie - zásluhou křižáckých výprav - do Evropy - velmi drahý - jen bohatí - rozšíření pěstování třtiny do Ameriky - zvýšení produkce cukru - zlevnění dovozu do Evropy - objeveno, že cukrová řepa má cukr shodného složení jako cukrová třtina - r. 1802 první cukrovar v Polsku z cukrové řepy - r. 1829- první cukrovar u Dačic - šlechtěním se obsah cukru v řepě zvýšil z původních 7 až na 20% Ostatní cukry - řadíme monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (maltóza, laktóza) - nemají význam v cukrářském oboru - důležité pro výživu člověka - uplatňují se ve farmacii, mlékárenství, pivovarnictví