- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 47. Charakteristika a historie sacharidů
47. Charakteristika a historie sacharidů
Cukry
- sacharidy sladké chuti rozpustné ve vodě
- tvoří se v zelených částech rostlin fotosyntézou
- vzniklý cukr je k výživě a ukládá se do zásoby do plodů, kořenů
- v potravinářství se cukr označuje sacharóza (řepný, třtinový cukr)
- význam cukru:
- v mnoha odvětvích potravinářského průmyslu
- při výrobě většiny cukrářských výrobků
- sladidlo
Historický vývoj
- původním sladidlem byl med
- zprávy o třtinovém cukru - ze 4. stol. př. Kr. z Přední Indie
- zásluhou křižáckých výprav - do Evropy
- velmi drahý - jen bohatí
- rozšíření pěstování třtiny do Ameriky - zvýšení produkce cukru - zlevnění dovozu do Evropy
- objeveno, že cukrová řepa má cukr shodného složení jako cukrová třtina
- r. 1802 první cukrovar v Polsku z cukrové řepy
- r. 1829- první cukrovar u Dačic
- šlechtěním se obsah cukru v řepě zvýšil z původních 7 až na 20%
Ostatní cukry
- řadíme monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (maltóza, laktóza)
- nemají význam v cukrářském oboru
- důležité pro výživu člověka
- uplatňují se ve farmacii, mlékárenství, pivovarnictví