45. Abióza

Abióza - usmrcování všech mikroorganismů vysokou teplotou - nutné potravinu hermeticky uzavřít v obalu 1. Pasterace - zahřátí potravin na teplotu 65 - 85°C po určitou dobu - ničí se vegetativní formy mikroorganismů, ale spory ne Spora je u bakterií buňka, slouží k dlouhodobému přežití nepříznivých podmínek 2. Sterilace - zahřátí potraviny na teplotu 100°C - ničí se všechny mikroorganismy i spory 3. Uperizace - prudké zahřátí na teplotu 150°C a okamžité zchlazení - při výrobě trvanlivého mléka – prodloužení trvanlivosti až na 60 dnů LOUIS PASTEUR 1822- 1895 Francouzský chemik a biolog Objevil: - že alkoholové kvašeníje způsobeno kvasinkami - kvašení je dílem živých buněk, bez přístupu vzduchu - kysání vína, piva, mléka způsobují bakterie, které se zničí teplotou 63°C = ničení mikroorganismů infekcí - očkování proti vzteklině, choleře = zdvojnásobila se délka života = moderní věda nám umožňuje žít o jeden život déle 