- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 45. Abióza
45. Abióza
Abióza
- usmrcování všech mikroorganismů vysokou teplotou
- nutné potravinu hermeticky uzavřít v obalu
1. Pasterace
- zahřátí potravin na teplotu 65 - 85°C po určitou dobu
- ničí se vegetativní formy mikroorganismů, ale spory ne
Spora je u bakterií buňka, slouží k dlouhodobému přežití nepříznivých podmínek
2. Sterilace
- zahřátí potraviny na teplotu 100°C
- ničí se všechny mikroorganismy i spory
3. Uperizace
- prudké zahřátí na teplotu 150°C a okamžité zchlazení
- při výrobě trvanlivého mléka – prodloužení trvanlivosti až na 60 dnů
LOUIS PASTEUR 1822- 1895
Francouzský chemik a biolog
Objevil:
- že alkoholové kvašeníje způsobeno kvasinkami
- kvašení je dílem živých buněk, bez přístupu vzduchu
- kysání vína, piva, mléka způsobují bakterie, které se zničí teplotou 63°C = ničení mikroorganismů infekcí
- očkování proti vzteklině, choleře = zdvojnásobila se délka života = moderní věda nám umožňuje žít o jeden život déle