- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 44. Anabióza
44. Anabióza
Způsoby konzervace potravin
Anabióza
- potlačení nebo zastavení činnosti mikroorganismů
METODY
1. Konzervace sušení
- na slunci nebo v sušárnách
- potravině se odnímá voda
2. Konzervace chladem
- zabraňuje se rozkladné činnosti mikroorganismů
- dva způsoby:
a) chladem - při teplotě 0-4 °C v chladírnách
b) mražením - při teplotách -18°C, voda=led
3. Konzervace cukrem
- potravina je přesycena roztokem cukru
- používá se u ovoce
4. Konzervace octem
- použití u zeleniny, okurek
5. Konzervace alkoholem
- nakládání ovoce do alkoholu - višně v rumu apod.
6. Konzervace chemická
- použití konzervačního prostředku - kyselina benzoová, sorbová
- nesmí být škodlivá lidskému zdraví