42.- 43. Způsoby konzervace

Způsoby konzervace potravin - METODY 1. Konzervace sušení - na slunci nebo v sušárnách - potravině se odnímá voda, nejstarší způsob 2. Konzervace chladem a) chladem - při teplotě 0-4 °C -lednice b) mražením - při teplotách -18°C mrazák 3. Konzervace teplem a) pasterace = pasterizace - zahřátí potravin na 65 - 85°C b) sterilace = sterilizace - zahřátí potraviny na 100°C c) uperace = uperizace = UHT - prudké zahřátí na 150°C a okamžité zchlazení - při výrobě trvanlivého mléka 4. Konzervace cukrem - potravina je přesycena roztokem cukru - používá se u ovoce 5. Konzervace octem - použití u zeleniny, okurek 6. Konzervace alkoholem - nakládání ovoce do alkoholu - višně v rumu 7. Konzervace chemická - použití konzervačního prostředku - kyselina benzoová, sorbová - nesmí být škodlivá lidskému zdraví 8. Mléčné kvašení - zdravý způsob konzervace – vitamíny, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antitoxické a povzbuzující účinky - při výrobě kysaného zelí, okurek, hub Při stavbě Velké Čínské zdi měli dělníci většinou neopracovanou rýži, kvašené zelí a podávali velké výkony. Vezměte si z nich příklad! 9. Alkoholové kvašení - proces, při kterém jsou rostlinné polysacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek - při výrobě vína, piva, lihu, lihovin 10. Vakuování – vysátí vzduchu z baleného výrobku - káva