- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 42.- 43. Způsoby konzervace
42.- 43. Způsoby konzervace
Způsoby konzervace potravin - METODY
1. Konzervace sušení
- na slunci nebo v sušárnách
- potravině se odnímá voda, nejstarší způsob
2. Konzervace chladem
a) chladem - při teplotě 0-4 °C -lednice
b) mražením - při teplotách -18°C mrazák
3. Konzervace teplem
a) pasterace = pasterizace
- zahřátí potravin na 65 - 85°C
b) sterilace = sterilizace
- zahřátí potraviny na 100°C
c) uperace = uperizace = UHT
- prudké zahřátí na 150°C a okamžité zchlazení
- při výrobě trvanlivého mléka
4. Konzervace cukrem
- potravina je přesycena roztokem cukru
- používá se u ovoce
5. Konzervace octem
- použití u zeleniny, okurek
6. Konzervace alkoholem
- nakládání ovoce do alkoholu - višně v rumu
7. Konzervace chemická
- použití konzervačního prostředku - kyselina benzoová, sorbová
- nesmí být škodlivá lidskému zdraví
8. Mléčné kvašení
- zdravý způsob konzervace – vitamíny, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antitoxické a povzbuzující účinky
- při výrobě kysaného zelí, okurek, hub
Při stavbě Velké Čínské zdi měli dělníci většinou neopracovanou rýži, kvašené zelí a podávali velké výkony. Vezměte si z nich příklad!
9. Alkoholové kvašení
- proces, při kterém jsou rostlinné polysacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek
- při výrobě vína, piva, lihu, lihovin
10. Vakuování – vysátí vzduchu z baleného výrobku - káva