- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 26 Tuky, bílkoviny
26 Tuky, bílkoviny
Tuky - lipidy
- tuky jsou největším zdrojem energie
Rozdělujeme je:
• živočišné (máslo, sádlo, lůj )
• rostlinné (oleje, kakaové máslo)
Význam tuků
-zdrojem a zásobárnou energie
-ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla
-obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/
-působením světla, tepla a vzduchu žluknou
Bílkoviny
- základní živiny, stavební kameny pro organismus – buňky, svaly, tkáně
- nedostatek bílkovin způsobuje zpomalení růstu, hubnutí, bledost kůže, slabost vlasů, deprese, nižší tělesnou teplotu.
Rozdělení bílkovin:
rostlinné – luštěniny
živočišné – maso, mléko, vejce