- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 34.-35. Znehodnocování potravin
34.-35. Znehodnocování potravin
Příčiny znehodnocování potravin
- potraviny jsou organického původu - zdrojem výživy mikroorganismů
Mikroorganismy v potravině způsobují:
- mění vzhled, vůni, konzistenci a chuť
- ohrožují zdraví lidí
Rozkladné procesy
Hniloba
- mikrobiální rozklad bílkovin bakteriemi
- potravina mění barvu a nepříjemně zapáchá
- nebezpečné jedy - toxiny - botulotoxin (klobásový jed)
Kvašení a kysání
- vzniká líh a organické kyseliny
- rozlišujeme:
a) alkoholové kvašení - vzniká oxid uhličitý a alkohol
b) mléčné kvašení - z cukrů vzniká kyselina mléčná
Plesnivění
- prorůstání potravin koloniemi plísní – chléb, ovoce, maso