32.-33. Hodnocení jakosti potravin

Metody zjišťování jakosti potravin -zjištění a posouzení jakosti výrobků Subjektivní metody - senzorické (smyslové) posuzování - jsou rychlé a používají se při přejímce zboží do skladu a) zrak – vzhled, barvu, čistotu, lesk, hrubé příměsi, poškození obalů b) chuť – sladkost, kyselost, aromatičnost, pachuť c) čich – pachy a vůně d) sluch – při posuzování konzerv – poklepáním na plechový obal zjišťujeme bombáž - vydutí e) hmat – konzistenci, drobivost, práškovitost, zrnitost Objektivní metody - zjišťují se kvalitativní ukazatele - používáme různé přístroje a pomůcky Fyzikální metody - hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu Mikroskopické metody Mikrobiologické metody - pomocí mikroskopu se zjišťují jiné příměsi Chemické metody - rozbor chemického složení výrobku