- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 34.- 35. Metody zjišťování jakosti
34.- 35. Metody zjišťování jakosti
Metody zjišťování jakosti potravin
-zjištění a posouzení jakosti výrobků
Subjektivní metody
- senzorické (smyslové) posuzování
- jsou rychlé a používají se při přejímce zboží do skladu
a) zrak – vzhled, barvu, čistotu, lesk, hrubé příměsi, poškození obalů
b) chuť – sladkost, kyselost, aromatičnost, pachuť
c) čich – pachy a vůně
d) sluch – při posuzování konzerv – poklepáním na plechový obal zjišťujeme bombáž - vydutí
e) hmat – konzistenci, drobivost, práškovitost, zrnitost
Objektivní metody
- zjišťují se kvalitativní ukazatele
- používáme různé přístroje a pomůcky
Fyzikální metody
- hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu
Mikroskopické metody
Mikrobiologické metody
Chemické metody