- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 19. Léčebná výživa
19. Léčebná výživa
- při různých onemocněních
Diety a jejich rozdělení
1. Kašovitá- po operačních stavech
2. Šetřící- strava lehce stravitelná
3. Racionální- správný poměr živin
4. S omezením tuku- choroby žlučníku, pankreatu, hepatitida
5. Nízkobílkovinná - choroby ledvin, omezení bílkovin a soli
6. Nízkocholesterolová - při ateroskleróze, onemocnění žlučníku, pankreatu
7. Redukční - při obezitě, snížený energetický příjem potravin
8. Diabetická- při diabetes (cukrovka
9. Neslaná šetřící- otoky, choroby srdce
10. Bezlepková- při celiakie, neobsahuje pšeničný lepek
11. Umělá výživa- podávání farmaceuticky připravených roztoků