- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 25 Sacharidy
25 Sacharidy
Sacharidy
- jsou sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku
- vznikají v zelených rostlinách při fotosyntéze
Význam sacharidů:
• zdroj energie
• zásobní látka
• některé se vyznačují sladkou chutí – sladidla
• konzervační činidlo
Jednoduché sacharidy – monosacharidy
1) Glukóza - hroznový cukr- v ovoci, medu
2) Fruktóza - ovocný cukr, doprovází glukózu v ovoci a v medu
Složené sacharidy
a) Disacharidy – složeny z 2 molekul monosacharidů
1) Sacharóza - řepný a třtinový cukr
2) Maltóza - sladový cukr
3) Laktóza - mléčný cukr
b) Polysacharidy – složené z velkého počtu molekul monosacharidů
1) Škrob - zásobní látka rostlin
2) Celulóza (buničina)
- hlavní složka buněčných stěn rostlin
- pro člověka nestravitelná, důležitá součást potravy – tzv. vláknina (podporuje činnost střev)
3) Glykogen (živočišný škrob)