25 Sacharidy

Sacharidy - jsou sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku - vznikají v zelených rostlinách při fotosyntéze Význam sacharidů: • zdroj energie • zásobní látka • některé se vyznačují sladkou chutí – sladidla • konzervační činidlo Jednoduché sacharidy – monosacharidy 1) Glukóza - hroznový cukr- v ovoci, medu 2) Fruktóza - ovocný cukr, doprovází glukózu v ovoci a v medu Složené sacharidy a) Disacharidy – složeny z 2 molekul monosacharidů 1) Sacharóza - řepný a třtinový cukr 2) Maltóza - sladový cukr 3) Laktóza - mléčný cukr b) Polysacharidy – složené z velkého počtu molekul monosacharidů 1) Škrob - zásobní látka rostlin 2) Celulóza (buničina) - hlavní složka buněčných stěn rostlin - pro člověka nestravitelná, důležitá součást potravy – tzv. vláknina (podporuje činnost střev) 3) Glykogen (živočišný škrob)