- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 25. Racionální výživa
25. Racionální výživa
Racionální výživa (racio – rozum)
- řídí se rozumem
- optimální množství základních živin, minerálních látek, vitamínů
- musíme potraviny kombinovat
- význam: k prevenci řady chronických chorob a k posilování zdraví
Hlavní zásady racionální výživy
1. Energetická hodnota stravy
- příjem stravy odpovídá energetickému výdeji
2. Složení stravy
- správné množství základních živin, vitamínů, minerálních látek
3. Správná příprava stravy - šetrná
4. Správné časové rozložení jídla – 3-5 denně
5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno
- kultura prostředí, vzhled pokrmu, jíst v klidu, menší sousta a každé dobře rozžvýkat
Výživová doporučení
1) Jíst rozmanitou stravu
– potraviny můžeme rozdělit asi do 5 skupin
- denně z každé něco sníst:
Zelenina
Ovoce
Chléb, těstovin a rýže
Mléko a mléčné výrobky
Maso, vejce, luštěniny
2) Udržovat tělesnou hmotnost na optimální hodnotě
– BMI v rozmezí 20 až 25
- BMI je tzv. Body Mass Index
BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška2 (m)
BMI < 20 = podváha
BMI20 až 25 = ideální stav
BMI25 až 30 = mírná nadváha
BMI30 až 40 = obezita
BMI více než 40 = těžká obezita
3) Volit stravu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu
4) Volit stravu bohatou na zeleninu, ovoce a výrobky z obilovin
5) Omezit příjem cukru
6) Omezit nadměrné solení
– sodík v soli způsobuje vysoký krevní tlak
7) Pít střídmě alkoholické nápoje