25. Racionální výživa

Racionální výživa (racio – rozum) - řídí se rozumem - optimální množství základních živin, minerálních látek, vitamínů - musíme potraviny kombinovat - význam: k prevenci řady chronických chorob a k posilování zdraví Hlavní zásady racionální výživy 1. Energetická hodnota stravy - příjem stravy odpovídá energetickému výdeji 2. Složení stravy - správné množství základních živin, vitamínů, minerálních látek 3. Správná příprava stravy - šetrná 4. Správné časové rozložení jídla – 3-5 denně 5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno - kultura prostředí, vzhled pokrmu, jíst v klidu, menší sousta a každé dobře rozžvýkat Výživová doporučení 1) Jíst rozmanitou stravu – potraviny můžeme rozdělit asi do 5 skupin - denně z každé něco sníst: Zelenina Ovoce Chléb, těstovin a rýže Mléko a mléčné výrobky Maso, vejce, luštěniny 2) Udržovat tělesnou hmotnost na optimální hodnotě – BMI v rozmezí 20 až 25 - BMI je tzv. Body Mass Index BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška2 (m) BMI < 20 = podváha BMI20 až 25 = ideální stav BMI25 až 30 = mírná nadváha BMI30 až 40 = obezita BMI více než 40 = těžká obezita 3) Volit stravu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu 4) Volit stravu bohatou na zeleninu, ovoce a výrobky z obilovin 5) Omezit příjem cukru 6) Omezit nadměrné solení – sodík v soli způsobuje vysoký krevní tlak 7) Pít střídmě alkoholické nápoje