- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 14. Přeměna látek
14. Přeměna látek
Přeměna látek v energii = METABOLISMUS
- probíhá nepřetržitě
- živiny přijaté z potravy se využívají:
• ke stavbě nových buněk
• uložením do zásoby
• jako zdroj energie
Přeměna bílkovin
- v játrech se vytváří nové bílkoviny
Přeměna tuků
- tuky se přeměňují na živočišný tuk
Přeměna cukrů
- glukóza je přiváděna do jater, přeměňuje se na glykogen, který se ukládá do zásoby
Přeměna energie
- souvisí s přeměnou látek
- přeměnu látek v energii řídí a ovlivňují hormony
ENZYMY
- v lidském těle je asi 3000 druhů enzymů
- látky nezastupitelné v procesu trávení
- nepostradatelné při metabolismu, rozkládají cukry, tuky a bílkoviny
- na jejich činnosti založena řada technologií potravinářského průmyslu - mlékárenského, pekárenského, pivovarnického
Nejdůležitější enzymy trávicích šťáv:
Ptyalin – ve slinách, štěpí škroby
Pepsin – v žaludeční šťávě, štěpí bílkoviny
Enzymy obsažené v pankreatické šťávě:
a) Trypsin – štěpí bílkoviny
b) Lipáza – štěpí tuky
c) Amyláza – štěpí škrob
d) Maltáza – štěpí maltózu
e) Laktáza – štěpí laktózu (mléčný cukr)