- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 23. Enzymy trávicích šťáv
23. Enzymy trávicích šťáv
ENZYMY
- v lidském těle je asi 3000 druhů enzymů
- látky nezastupitelné v procesu trávení
- nepostradatelné při metabolismu, rozkládají cukry, tuky a bílkoviny
- na jejich činnosti založena řada technologií potravinářského průmyslu - mlékárenského, pekárenského, pivovarnického
Nejdůležitější enzymy trávicích šťáv:
Ptyalin – ve slinách, štěpí škroby
Pepsin – v žaludeční šťávě, štěpí bílkoviny
Enzymy obsažené v pankreatické šťávě:
a) Trypsin – štěpí bílkoviny
b) Lipáza – štěpí tuky
c) Amyláza – štěpí škrob
d) Maltáza – štěpí maltózu
e) Laktáza – štěpí laktózu (mléčný cukr)