- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 22.Trávicí trubice
22.Trávicí trubice
Trávicí trubice
Dutina ústní
- dásně, zuby, patro a jazyk
- sliny obsahující vodu a enzym ptyalin
Hltan
- potravu posouvá, hrtanová příklopka
Jícen
- ústí do žaludku
Žaludek
- vak hruškovitého tvaru
- potrava se shromažďuje ke zpracování
- je zpracovávána mechanicky i chemicky pomocí žaludeční šťávy
- kyselina chlorovodíková a enzymy pepsin
- řídká, kašovitá hmota – trávenina
Tenké střevo
- je 3 až 5 m dlouhá trubice, 3 až 4 cm široká
- kličkovitě stočené
- rozštěpené látky se vstřebávají do krve
- Funkce tenkého střeva
- pohybová - peristaltické pohyby, posouvá obsah asi 1 cm za 1 minutu
- vylučovací - vylučuje střevní šťávu
- vstřebávací - látky z potravy se vstřebávají
- nestravitelné zbytky a voda přecházejí do tlustého střeva
Tlusté střevo
- trubice široká asi 5 – 8 cm, dlouhá 1,5 m, ve tvaru obráceného písmene U
- vstřebává se zde voda, obsah se zahušťuje
- bakterie - dochází ke kvasným a hnilobným procesům
- obsah se vyprazdňuje konečníkem
2. Žlázové orgány
- jsou součástí trávicího ústrojí:
• tři páry slinných žláz
• játra - největší žláza v těle, místem přeměny sacharidů, bílkovin a tuků
- jsou zásobárnou mnoha živin
- ovlivňují tvorbu tepla
- detoxikují škodlivé látky – chemická továrna
• slinivka břišní (pankreas)
Prostředky trávení
1) Mechanické prostředky trávení
a) Žvýkání – v dutině ústní pomocí zubů
b) Polykání
c) Pohyb žaludku a střev – peristaltikou
2) Chemické prostředky trávení
= šťávy vyměšované žlázami do dutin trávicího ústrojí
a) Sliny
b) Žaludeční šťáva
c) Pankreatická šťáva
d) Žluč
e) Střevní šťáva