22.Trávicí trubice

Trávicí trubice Dutina ústní - dásně, zuby, patro a jazyk - sliny obsahující vodu a enzym ptyalin Hltan - potravu posouvá, hrtanová příklopka Jícen - ústí do žaludku Žaludek - vak hruškovitého tvaru - potrava se shromažďuje ke zpracování - je zpracovávána mechanicky i chemicky pomocí žaludeční šťávy - kyselina chlorovodíková a enzymy pepsin - řídká, kašovitá hmota – trávenina Tenké střevo - je 3 až 5 m dlouhá trubice, 3 až 4 cm široká - kličkovitě stočené - rozštěpené látky se vstřebávají do krve - Funkce tenkého střeva - pohybová - peristaltické pohyby, posouvá obsah asi 1 cm za 1 minutu - vylučovací - vylučuje střevní šťávu - vstřebávací - látky z potravy se vstřebávají - nestravitelné zbytky a voda přecházejí do tlustého střeva Tlusté střevo - trubice široká asi 5 – 8 cm, dlouhá 1,5 m, ve tvaru obráceného písmene U - vstřebává se zde voda, obsah se zahušťuje - bakterie - dochází ke kvasným a hnilobným procesům - obsah se vyprazdňuje konečníkem 2. Žlázové orgány - jsou součástí trávicího ústrojí: • tři páry slinných žláz • játra - největší žláza v těle, místem přeměny sacharidů, bílkovin a tuků - jsou zásobárnou mnoha živin - ovlivňují tvorbu tepla - detoxikují škodlivé látky – chemická továrna • slinivka břišní (pankreas) Prostředky trávení 1) Mechanické prostředky trávení a) Žvýkání – v dutině ústní pomocí zubů b) Polykání c) Pohyb žaludku a střev – peristaltikou 2) Chemické prostředky trávení = šťávy vyměšované žlázami do dutin trávicího ústrojí a) Sliny b) Žaludeční šťáva c) Pankreatická šťáva d) Žluč e) Střevní šťáva