10.-11. Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje – každý nápoj, který obsahuje alespoň 0,5 % etanolu - vyrábí se kvašením za pomoci kvasinek – ty štěpí složené cukry na jednoduché a na líh a CO2 Pivo - suroviny – voda, slad, chmel a kvasinky Výroba piva 1. Výroba sladiny – vaří se voda a slad 2. Vaření mladiny a její chlazení – povaření sladiny a chmele, zchlazení na 4-6 °C 3. Kvašení mladiny – mladina se spouští na spilku a přidají se kvasinky – kvasí 8-12 dní = mladé pivo 4. Dokvašování mladého piva – v ležáckých sudech, sklepích – výčepní piva 21 dní, ležáky až 90 5. Stáčení piva – přes filtry, popř. pastéry stáčení do přepravních nádob Víno – kvašením šťávy z hroznů révy vinné, ovoce a přísady cukr, koření Ovocná vína – vykvašením ovocných šťáv nebo moštů Révová vína – z bobulí vinné révy Bílá vína – z bílých odrůd – hrozny se drtí = rmut, zbavují se stopek, lisování = vinný mošt – nechá se kvasit v sudech, v tancích – 12 až 14 dní Bouřlivý vývoj oxidu uhličitého – třetí až šestý den částečně zkvašený mošt = burčák – 6 % lihu Další kvašení – jednoduché cukry se přemění na alkohol, čistí se Školení vína – zásah, který vylepšuje chuť, vůni, vzhled i trvanlivost vína Červená vína – z modrých hroznů – rozdrcení a před lisováním nakvašení i se slupkami Růžová vína – z modrých hroznů lisování nenakvašeného rmutu Třídění révového vína Révové víno stolní – cukernatost min. 11°, mošt se musí přicukrovat Révová vína jakostní – cukernatost 15°, mošt se může přicukrovat Jakostní víno s přívlastkem – cukernatost min. 19°, mošt se nesmí přicukrovat, na etiketě musí být název oblasti Vína obsahující oxid uhličitý Perlivá vína – do přírodních vín se vhání oxid uhličitý Šumivá vína – oblast Champagne = šampaňské, ostatní nazývána šumivá - ke kvašení dochází v lahvi Lihoviny – alkoholické nápoje obsahují více než 20 % lihu Pravé destiláty – z ovoce, z obilí - koňak, Whisky, Gin, Rum, Vodka, Tequila, Slivovice Řezané destiláty – mícháním pravého destilátu a čistého lihu Značkové lihoviny – chráněné receptury – Becherovka, Fernet Konzumní lihoviny – za studena v míchacích nádobách z lihu, vody, tresti, barviva - Tuzemák Použití alkoholických nápojů Víno – k výrobě restauračních moučníků – vinné šodó, sorbet Destiláty – flambování Značkové a konzumní lihoviny – k ochucování náplní, krémů, polev