- materiály pro žáky
- třída 1.C
- SUC (1.C)
- 10.-11. Alkoholické nápoje
10.-11. Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje – každý nápoj, který obsahuje alespoň 0,5 % etanolu
- vyrábí se kvašením za pomoci kvasinek – ty štěpí složené cukry na jednoduché a na líh a CO2
Pivo - suroviny – voda, slad, chmel a kvasinky
Výroba piva
1. Výroba sladiny – vaří se voda a slad
2. Vaření mladiny a její chlazení – povaření sladiny a chmele, zchlazení na 4-6 °C
3. Kvašení mladiny – mladina se spouští na spilku a přidají se kvasinky – kvasí 8-12 dní = mladé pivo
4. Dokvašování mladého piva – v ležáckých sudech, sklepích – výčepní piva 21 dní, ležáky až 90
5. Stáčení piva – přes filtry, popř. pastéry stáčení do přepravních nádob
Víno – kvašením šťávy z hroznů révy vinné, ovoce a přísady cukr, koření
Ovocná vína – vykvašením ovocných šťáv nebo moštů
Révová vína – z bobulí vinné révy
Bílá vína – z bílých odrůd – hrozny se drtí = rmut, zbavují se stopek, lisování = vinný mošt – nechá se kvasit v sudech, v tancích – 12 až 14 dní
Bouřlivý vývoj oxidu uhličitého – třetí až šestý den částečně zkvašený mošt = burčák – 6 % lihu
Další kvašení – jednoduché cukry se přemění na alkohol, čistí se
Školení vína – zásah, který vylepšuje chuť, vůni, vzhled i trvanlivost vína
Červená vína – z modrých hroznů – rozdrcení a před lisováním nakvašení i se slupkami
Růžová vína – z modrých hroznů lisování nenakvašeného rmutu
Třídění révového vína
Révové víno stolní – cukernatost min. 11°, mošt se musí přicukrovat
Révová vína jakostní – cukernatost 15°, mošt se může přicukrovat
Jakostní víno s přívlastkem – cukernatost min. 19°, mošt se nesmí přicukrovat, na etiketě musí být název oblasti
Vína obsahující oxid uhličitý
Perlivá vína – do přírodních vín se vhání oxid uhličitý
Šumivá vína – oblast Champagne = šampaňské, ostatní nazývána šumivá
- ke kvašení dochází v lahvi
Lihoviny – alkoholické nápoje obsahují více než 20 % lihu
Pravé destiláty – z ovoce, z obilí - koňak, Whisky, Gin, Rum, Vodka, Tequila, Slivovice
Řezané destiláty – mícháním pravého destilátu a čistého lihu
Značkové lihoviny – chráněné receptury – Becherovka, Fernet
Konzumní lihoviny – za studena v míchacích nádobách z lihu, vody, tresti, barviva - Tuzemák
Použití alkoholických nápojů
Víno – k výrobě restauračních moučníků – vinné šodó, sorbet
Destiláty – flambování
Značkové a konzumní lihoviny – k ochucování náplní, krémů, polev